Uit het recente rapport Act Like a Start-Up van Robert Walters bleek dat 50% van de bevraagde professionals in hun volgende carrièrestap absoluut kiest voor een start-up. Het klinken natuurlijk ook echt als aantrekkelijke organisaties.

Ze streven het maatschappelijk belang na, de werkomgeving lijkt er erg prettig en je kan er jezelf optimaal ontwikkelen.

Maar is het wel echt iets voor jou? Margaux Schoukens, consultant bij Robert Walters, legt uit voor wie een start-up een juiste keuze kan zijn en wie beter voor een traditionelere organisatie kiest.

Werkomgeving

Een aantrekkelijke omgeving, succesvolle en ambitieuze mensen met een duidelijk doel, een vlakke hiërarchie, en een leuke sfeer op kantoor, ... Dat is het beeld dat de meeste mensen hebben van werken bij een start-up. Wie zou daar nu niet willen voor gaan?

"Dat klopt zeker" zegt Margaux. "Maar in de realiteit betekent werken bij een start-up ook dat er vaak een gebrek aan duidelijke structuur is, en geen afgebakende verantwoordelijkheden voor elk individu. Net omdat alles nieuw is, zijn er nog geen procedures opgesteld.

Ben jij iemand die houdt van structuur en duidelijk omschreven takenpakket? Dan is een start-up mogelijk niet echt iets voor jou.

Verloning

Net omdat ze recent opgestart zijn, hebben start-ups vaak minder middelen dan grotere, traditionele organisaties die al jaren actief zijn.

Margaux: "Overweeg je om je huidige job in te ruilen voor een job bij een start-up, hou er dan ook rekening mee dat je mogelijk zal moeten inboeten qua loon en aan extralegale voordelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan minder vakantiedagen, geen verzekeringspakket of een beperkte bonus."

Flexibiliteit

Iedereen wil graag flexibel werken, en dat is één van de grote troeven van werken bij een start-up. Je bepaalt er als het ware zelf je werkuren, je krijgt er de vrijheid en het vertrouwen om je job zo goed mogelijk te doen, op jouw manier.

Maar die flexibiliteit kan ook een nadeel zijn. "Werknemers bij start-up bedrijven dienen doorgaans hard te werken, en deinzen er niet voor terug om ook tijdens het weekend of vakantieperiode door te werken, hetgeen een negatief effect kan hebben op de balans tussen je werk- en privéleven," waarschuwt Margaux.

Innovatie

"Daarnaast mag je niet bang zijn om te ondernemen of om innovatief te zijn" zegt Margaux. De omgeving en de werkwijze van start-ups en traditionele organisaties verschillen sterk, het is dus logisch dat mensen door de verschillende soorten organisaties worden aangetrokken."

Volgens het Robert Walters rapport 'Act like a start-up' denkt 39% van de professionals dat het businessmodel van een start-up hen in staat zal stellen om innovatief te zijn.

"Dat toont aan dat veel professionals wel besef hebben van de verschillen. Maar om ook daadwerkelijk innovatief te werk te gaan is het belangrijk dat je goed voorbereid bent op die grote verschillen in manier van werken. Heb je moeite om je snel aan te passen, dan zal de overstap naar een start-up ook niet makkelijk zijn."

Falen

"Er liggen verbanden tussen start-ups en het ondernemerschap. Dat komt omdat deze organisaties in extreem onzekere omstandigheden werken. Net als ondernemers krijgen ze vaak met tegenslagen en onvoorziene omstandigheden te maken."

Volgens een studie van Harvard Business School faalt bijna 75% van de start-ups. "Dat is enorm veel" vervolgt Margaux. "Het cijfer geeft perfect de onzekerheid weer waarin start-ups zich vaak bevinden. Het is nodig om snel, wendbaar en creatief te handelen om een start-up te doen slagen. Als dit allemaal zaken zijn die je afschrikken, is een start-up misschien niet de juiste optie voor jou. Je moet immers echt een durver zijn."

"Het kan als volgt worden samengevat: professionals die van afwisseling, innovatie, een dynamische omgeving en van uitdagingen houden kunnen zeker terecht bij een start-up.

Werknemers die liever niet te veel toegevingen doen en structuur en regelmaat belangrijker vinden dan variatie, opteren best voor een meer traditionele organisatie." besluit Margaux.